KYK borcunu ödemeyenleri ne bekliyor

2025 yılı itibarıyla KYK borcunu ödemeyenler için faiz, icra ve haciz işlemleri gündeme geliyor. Vergi dairesi aracılığıyla tahsilat süreci başlatılıyor.

 

KYK borcunu ödemeyenlere faiz uygulanıyor

KYK’dan öğrenim kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan 2 yıl sonra borçlarını ödemeye başlamak zorunda. Ancak borç zamanında ödenmezse, ilk olarak gecikme faizi devreye giriyor. Gecikme süresi uzadıkça borç miktarı da artıyor.

 

Borç vergi dairesine devrediliyor

Ödeme yapılmazsa borç, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine devrediliyor. Bu aşamadan sonra borçlulara resmi tebligat gönderiliyor ve 7 gün içinde ödeme isteniyor.

 

İcra ve haciz işlemleri başlayabiliyor

Tebligata rağmen ödeme yapılmazsa, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında icra işlemleri başlatılıyor. Bu kapsamda:

Banka hesaplarına bloke konulabiliyor

Maaşlara haciz uygulanabiliyor

Gayrimenkullere el konulabiliyor

 

Borç yapılandırılabiliyor mu?

Hükümet zaman zaman KYK borçları için yapılandırma veya faiz indirimi düzenlemeleri yapıyor. 2022’de faizler silinmişti. Ancak 2025 itibarıyla yeni bir yapılandırma duyurulmuş değil. Borçlu öğrenciler, ödeme planı oluşturmak için vergi dairesine başvuru yapabiliyor.

 

Kimler borç erteleme talebinde bulunabilir?

İşsiz olan ya da gelir durumu uygun olmayan mezunlar, KYK borçlarını e-Devlet üzerinden erteleme başvurusu ile 1 yıl süreyle erteleyebiliyor. Bu işlem toplamda 3 kez yapılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir